KWS
   
 

Rezultati pokusa kukuruza 2016./2017.

Analiziramo li proizvodnu godinu kukuruza možemo zaključiti kako je iza nas jedna vrlo turbulentna i dinamična godina koja je u konačnici polučila vrlo prosječne no ipak zadovoljavajuće prinose u proizvodnji kukuruza.

Počeli smo krajem ožujka s pripremom i sjetvom kukuruza potaknuti vrlo lijepim vremenskim prilikama koje nam vrlo brzo okreću leđa te donose zahlađenja s dosta oborina u prvoj polovici travnja, što je prolongiralo sjetvu kukuruza za drugu polovicu travnja.

Faze nicanja, početni porast, metličanje, svilanje su prošle vrlo dobro, no nakon toga imamo prve periode vrlo visokih temeperatura zraka oko 40ºC i to u nekoliko navrata koji su za posljedicu imali abortiranje dijela zrna, nešto slabije nalijevanje zrna, što je u konačnici rezultiralo i nešto slabijom hektolitarskom masom zrna. Na sreću, ove toplotne valove mjestimično su prekidali kišni dani koji su zasigurno spriječili značajnije ekonomske štete u proizvodnji kukuruza.

Nešto veće štete uslijed suše i visokih temperatura pretrpjeli su najistočniji krajevi RH dok su zapadniji krajevi imali zasigurno nešto bolje uvjete u proizvodnji i stoga ostvarili i znatno bolji prinos zrna, što pokazuju i rezultati pokusa diljem RH koje možete prelistati niže.

 
 

 
KWS