KWS
   
 

Održana prva CONVISO®SMART edukativna radionica

Prošle godine na poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničartsvo u Osijeku po prvi puta je predstavljena u polju CONVISO®SMART tehnologija. Već ove godine će je naši proizvođači isprobati i na svojima poljima. No, kako ju primjeniti i na što obratiti pozornost, koje su prednosti, saznali su na CONVISO SMART radionici od predstavnika tvrtke Bayer i KWS.

Što je CONVISO ® SMART?

To je nova tehnologija kontrole korova u usjevima šećerne repe, u kojoj dvije ključne komponente, SMART KWS sjeme i CONVISO ® ONE Bayer herbicid, funkcioniraju "rame uz rame". CONVISO®SMART sistem osigurava veću praktičnost, fleksibilnost, učinkovitost i održivost. Ova nova tehnologija uzgoja, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja te bolju iskorištenost potencijala prinosa.

rame uz rame

Koja je razlika između SMART sjemena šećerne repe i klasičnih sorti?

CONVISO® SMART sorte razvijene su klasičnim metodama uzgoja, bez genetskog inženjeringa i  jedine su sorte šećerne repe koje su tolerantne na CONVISO® ONE herbicid. Pružaju najbolju sigurnost usjeva uz primjenu CONVISO® ONE herbicida. One, mogu biti također tretirane i klasičnim herbicidima no, pokazat će istu varijaciju u svim drugim svojstvima kao klasične sorte.

Koje osnove trebamo znati o CONVISO® ONE herbicidu?

CONVISO® ONE je herbicid koji se koristi poslije nicanja, a pripada grupi ALS-inhibitora (HRAC B), sastoji se od dvije aktivne tvari (foramsulfuron i tienkarbazon-metil) te djeluje putem tla i preko listova. Učinkovito kontrolira korove jednokratnom primjenom (1 x 1l /ha) ili tzv. split primjenom (2 x 0,5l / ha) koja se najviše preporuča.