KWS

Nema stresa uz novitete iz KWS -a!

Održan još jedan centralni KWS dan polja u Osijeku!

Na pokusnim poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo na ulazu u Osijek održan je još jedan Centralni KWS dan polja na kojemu je preko 400 poljoprivrednih proizvođača i KWS poslovnih partnera imalo priliku saznati sve novosti ove sezone i razmijeniti svoja iskustva. Na čitavoj su pokusnoj parceli zasijane sve kulture iz KWS portfolia.

Obzirom na tip i strukturu tla na pokusnoj parceli, priprema tla za sjetvu ozmih kultura bila je dosta nepogodna. Rezultat toga bilo je teško nicanje usjeva koje se kasnije odrazilo na nezadovoljavajući rast i razvoj usjeva prije i nakon zime. Nasuprot tomu, priprema i sjetva proljetnih kultura je bila vrlo dobra. Ostvareno je vrlo dobro nicanje nakon čega, uslijed kišnog i hladnog perioda, dolazi do mirovanja usjeva bez rasta i razvoja. Pojava mraza nije značajnije naštetila usjevima.

Inovativni sustav kontrole korova u šećernoj repi

Dražen Jurišić, Country Manager za šećernu repu i žitarice, istaknuo je kako je situacija sa šećernom repom ove godine malo lošija u odnosu na prošlu. Uzrok tomu su sušni periodi, uslijed čega je nicanje bilo malo otežano. Za sada, usprkos nedostatku oborina, šećerna repa izgleda dobro. Posebno je istaknuta nova tehnologija kontrole korova u usjevima šećerne repe, u kojoj dvije ključne komponente, SMART KWS sjeme i Conviso One Bayer herbicid, funkcioniraju "rame uz rame". CONVISO SMART sistem osigurava veću praktičnost, fleksibilnost, učinkovitost i održivost. Ova nova tehnologija uzgoja, pojašnjava Jurišić, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja te bolju iskorištenost potencijala prinosa. Prve sorte će biti na tržištu sljedeće godine.

ClimaControl≥ hibridi tolerantni na stresne uvjete

Po prvi je puta, direktno na polju, prikazana inovacija ClimaControl≥ , grupa KWS hibrida koji imaju izraženu tolerantnost na sušu i stres. Kroz tri faze razvoja kukuruza, prije cvatnje, za vrijeme cvatnje i nakon cvatnje, ovi hibridi uspjevaju svesti na minimum probleme koji se pojavljuju dolaskom sušnih perioda, istaknuo je KWS Product manager Dominik Mikolčević. Istaknuti ClimaControl≥ hibridi su: Kapitolis, koji će u prodaji biti već u sljedećoj sezoni, te KWS 2370, Kamparis i Konfites kojima su poljoprivredni proizvođači impresionirani već od prvog predstavljanja 2014. godine.