KWS
   
 

KWS i Bayer izdaju prvu dozvolu za šećernu repu tolerantnu na herbicide tvrtke SESVanderHave

Suradnja vezana za nove mogućnosti proizvodnje šećerne repe

Einbeck, Lipanj 8, 2017
No. 32 | msc

  • Tvrtka SESVanderHave koja proizvodi sjeme šećerne repe započinje uporabu tehnologije CONVISO® SMART
  • Tehnologija CONVISO® SMART omogućuje fleksibilniju i ekološki prihvatljivu proizvodnju

Tvrtke KWS SAAT SE i Bayer AG omogućile su belgijskoj tvrtki za uzgoj sjemena šećerne repe SESVanderHave pristup dugoročnoj licenci za njihov novi sistem CONVISO® SMART za proizvodnju šećerne repe. Tehnologija se bazira na uzgoju  onih sorata šećerne repe koji su tolerantni na herbicide u klasi inhibitora acetolaktat sinteze (ALS) s kontrolom širokog spektra korova.

 

Sistem CONVISO® SMART omogućiti će poljoprivrednicima lakšu proizvodnju šećerne repe, veću fleksibilnost u smislu načina primjene herbicida i istovremeno veću ekološku prihvatljivost. Tehnologija će iduće godine najprije biti dostupna proizvođačima uglavnom u  istočnoj i sjevernoj Europi, a od 2019/2020. biti će dostupna na ostalim ključnim tržištima kao što su Njemačka, Francuska i Poljska.

“Sporazum s tvrtkom SESVanderHave prva je licenca koju su KWS i Bayer izdali za ovaj novi sistem uzgoja. Uskoro će uslijediti i dozvola za CONVISO® SMART.” kaže Sabine Stolz, manager globalnog segmenta herbicida za soju, uljanu repicu i šećernu repu u diviziji Crop Science. “Želimo da što više proizvođača koristi tu tehnologiju. Ako najveći dobavljači sjemena međusobno suarađuju da bi unaprijedili tu tehnologiju, mnogi proizvođači imati će od toga koristi. U kompaniji SESVanderHave sada imamo jakog partnera s dugogodišnjim iskustvom u uzgoju i proizvodnji šećerne repe, koji će u tom pogledu dati ključan doprinos.”

“Sretni smo što smo postigli sporazum s tvrtkama Bayer i KWS i dobili pristup tehnologiji CONVISO® SMART.” objašnjava Rob van Tetering, izvršni direktor kompanije SESVanderHave. “Uskoro ćemo tržištu predstaviti svoje hibride s tehnologijom CONVISO®  SMART. Ova nova tehnologija omogućiti će proizvođačima šećerne repe, kao i šećernoj industriji, veću efikasnost i konkurentnost naspram šećerne trske i ostalih usjeva.“

Dr. Peter Hofmann, član Uprave tvrtke KWS dodaje: “CONVISO® SMART je prava inovacija za proizvodnju šećerne repe koja omogućuje kontrolu korova s manjim količinama herbicida i smanjenom učestalošću primjene. Želimo da svi proizvođači imaju pristup ovoj tehnologiji. Potrebna su stalna istraživanja kako bi šećerna repa ostala na vrhu konkurentnosti među zaslađivačima. Kvalitetno upravljanje otpornošću na korov je od vitalne važnosti za dugoročno održavanje koristi od ovog sistema. Da bismo osigurali ostvarenje tog cilja, angažirati ćemo  sve ključne zainteresirane strane, kao što su instituti za istraživanje šećerne repe i savjetodavne službe.”

Kod novih biljaka šećerne repe dolazi do prirodne promjene u jednom enzimu koji je uključen u biosintezu esencijalnih aminokiselina. Tijekom razvoja, posebno su izabrane šećerne repe s tim spontano promijenjenim enzimom i one su korištene za daljnji uzgoj.


 
KWS