KWS
   
 

Još jedan KWS centralni dan polja održan u Osijeku

Na parceli državnog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku održan je, već tradicionalno, KWS Centralni dan polja. Ovaj lokalni dan polja je sada već prerastao u regionalni budući da su posjetitelji iz cijele regije, točnije Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije imali priliku, na jednom mjestu vidjeti sve kulture koje KWS nudi na tržitu Republike Hrvatske. 400 posjetitelja, među kojima su poljoprivredni proizvođači te KWS-ovi poslovni partneri, na ovom pokusnom polju su mogli vidjeti koje hibride i sorte KWS nudi u svom portfoliu, kakve novosti priprema, čuti stručne savjete agronoma ali i razmijeniti međusobna iskustva.

dani polja dani polja 3

SMART sistem kontrole korova u šećernoj repi

Na Centralnom je danu polja posebna pozornost bila na novoj, inovativnoj tehnologiji kontrole korova u šećernoj repi- CONVISO® SMART. Tvrtka KWS je, u suradnji sa tvrtkom Bayer razvila novu tehnologiju kojom se jednostavnije i učinkovitije bori protiv korova u šećernoj repi. Tehnologiju čine dvije komponente, SMART KWS sjeme i njemu odgovarajući herbicid CONVISO® ONE, te se ona odlikuje održavanjem najbolje sigurnosti usjeva uz manji broj aplikacija herbicida.  Posjetitelji su toga dana, uz ostale klasične sorte šećerne repe, imali priliku vidjeti kako KWS-ova nova sortu SMART BELAMIA KWS izgleda uživo. Prva je to SMART sorta koja je u dvogodišnjem testiranju pokazala rezultate ravne klasičnim sortama šećerne repe. S obzirom da je ona proizvođačima predstavljena na prošlim Danima polja, a ove su je sezone poljoprivredni proizvođači prvi puta posijali i na svojim poljima, ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu dosadašnjih iskustava, mišljenja ali i prilika za dobivanje najnovijih informacija i savjeta od stručnih savjetnika na polju.

conviso conviso 2

CLIMACONTROL³ hibridi

Zadnje dvije godina, posjetitelji imaju priliku vidjeti i hibride iz grupe ClimaControl³ . Hibridi su to kukuruza, izrazito tolerantni na stresne uvjete, odnosno sušu. Istaknuti ClimaControl³ hibridi su ovogodišnji novitet Kapitolis te već dobro poznati hibridi KWS 2370, Kamparis i Konfites koji kod poljoprivrednih proizvođača izazivaju velik interes ali i zadovoljstvo od samog predstavljanja na tržištu. Ovi se hibiridi odlikuju svojom sposobnošću da, u tri faze razvoja kukuruza (prije cvatnje, za vrijeme cvatnje i nakon cvatnje) uspjevaju svesti na minimum probleme uzrokovane dolaskom sušnih perioda. Ove je godine tako na pokusnom polju osim ClimaControl³ hibrida prikazan i jedan novitet, a to je hibrid Kollegas, koji se posebno ističe stabilnošću prinosa u različitim proizvodnim godinama, on je kako iz KWS-a znaju reći pouzdan kolega na Vašim poljima, uvijek se možete osloniti na njega a kao takav će se naći se u prodaji već u sljedećoj kukuruznoj sezoni što opet pokazuje kako KWS stalnim istraživanjima na regionalnoj razini radi na pronalasku odgovarajućih hibrida za naše lokalno uzgojno područje.

cc3 cc3 -2

Uvijek među prvima, hibridi uljane repice

Zbog dobre i stabilne cijene koju ostvaruje, uzgoj uljane repice i površine zasijane uljanom repicom rastu iz godine u godinu. Prošle je godine tako zasijana rekordna površina ove kulture, a KWS sa svojim hibridima uljane repice zauzima preko 50% sjetvenih površina u Republici Hrvatskoj. Najprodavaniji hibrid uljane repice tvrtke KWS je Hybrirock, koji je zasijan na gotovo 30% površina u državi. Uz njega se također ističu i novi hibridi ALWARO KWS te UMBERTO KWS koji su pokazali veliki potencijal i na poljima diljem RH  samom i to sa prinosima od 5 t/ha. Svakao valja spomenuti kako je ove godine na pokusnom polju predstavljen i KWSov novi hibrid, HIMALAYA CL, koji je prvi KWS clearfield hibrid uljane repice.

uljana uljana 2

Pored, šećerne repe, kukuruza i uljane repice, veliki interes su polučile KWSove sorte pšenice FORCALI, BASMATI, CALISOL kao i već dobro poznata sorta ječma BASALT te hibridi raži, posebno novi hibrid namijenje za ishranu stoke te proizvodnju bioplin KWS PROPOWER. Uz dobro poznate sorte i hibride žitarica, posjetitelji su mogli također vidjeti sorte koje se nalaze u ispitivanju odnosno neke od njih mogu očekivati i u narednim godinama u prodaji. Po prvi puta na polju su se mogle vidjeti i 4 sorte KWS soje u ispitivanju, koje se uskoro mogu očekivati i u prodaji.

dani polja 2 dani polja

Osim informacija koje su poljoprivrednim proizvođačima pružene na samom pokusnom polju, sve dodatne informacije o novim hibridima i sortama, agrotehnici te novim tehnologijama posjetitelji i svi zainteresirani mogu naći i u novom izdanju magazina „Uspješnim na svim poljima“, koji KWS tradicionalno tiska. Osim novinskog izdanja magazina, zainteresirani su na pokusnom polju imali priliku prelistati i veliko, XXL izdanje magazina . U njemu se također nalazi i Vodič kroz sušu u 10 koraka , koji su stručnjaci iz KWSa osmislili kako bi proizvođači na jednom mjestu imali sve potrebne savjete i preporuke kako se što bolje pripremiti i ujedno olakšati samu proizvodnju.

Uz brojne novitete i zanimljive promocijske alate, ne preostaje nam ništa drugo nego iščekivati novi Dan polja.

 
 

Centralni KWS dan polja 2018. - GALERIJA

Centralni KWS dan polja 2018.-2Centralni KWS dan polja iz lokalnoga prešao u regionalni KWS dan polja.


 
KWS