KWS
   
 

Žetva uljane repice u tijeku!

Osvrt na sezonu i trendove uzgoja.

Promatrajući proizvodno područje uljane repice u Republici Hrvatskoj posljednjih 5 godina mogli smo primjetiti iz godine u godinu kako je kontinentalna Hrvatska početkom svibnja bivala sve više okupana žutom bojom što je kulminiralo u ovoj 2016./17. proizvodnoj godini kada je uljana repica zasijana gotovo na 45 tisuća ha što je najveća površina pod ovom kulturom od kada ju uzgajamo na našemu proizvodnom području.

Samo hibrid Hybrirock zasijan je na većoj proizvodnoj površini od ukupnih površina u većini godina od kada uzgajamo ovu kulturu. Tako izrazito povećanje površina pod uljanom repicom uzrokovalo je širenje ove kulture i na ona proizvodna područja na kojima tradicionalno nismo imali uljanu repicu tako da u ovome trenutku možemo reći kako se gotovo ravnomjerno uzgaja u čitavom kontinentalnom području RH.

 Slika: Trendovi uzgoja uljane repice u RH

Razmišljamo li o proizvodnim uvjetima ove sezone možemo slobodno zaključiti kako imamo vrlo tešku i zahtjevnu proizvodnu godinu za ovu kulturu osobito s aspekta vrlo rane, duge i oštre zime koja je značajno utjecala na ukupan rast i razvoj usjeva uljane repice te svakako vrlo intenzivan i dugotrajan napad repičine pipe i repičinog sjajnika koji su zahtjevali vrlo pomno praćenje i pravovremenu zaštitu usjeva. Imajući u vidu sve navedeno zasigurno ova proizvodna godina neće ostati u najboljem sjećanju, no višegodišnja odlična iskustva u proizvodnji ove kulture upućuju na veliki interes za uzgoj ove kulture i u bliskoj budućnosti. Trenutno je vrijeme žetve uljane repice diljem Republike Hrvatske, uskoro iščekujemo i rezultate pokusa o kojima ćemo Vas svakako izvjestiti u narednom članku kao i o novoj ponudi KWS hibridi uljane repice za narednu sezonu.

                                                                                           

                                                                                         Dominik Mikolčević, KWS Product manager

 
 

 
KWS