KWS
   
 

Rezultati pokusne proizvodnje 2017./2018.

Poštovani proizvođači,

donosimo Vam osvrt na proizvodnu 2018. godinu u vidu pregleda rezultata pokusnih parcela u proizvodnji kukuruza  na području Republike Hrvatske te na području Bosne i Hercegovine, ali isto tako i osvrt na široku proizvodnju, reakcije i zadovoljstvo proizvođača te svakako vremenske i proizvodne prilike u 2018. godini.

Vremenske prilike tijekom godine

Osvrnemo li se na vremenske prilike jasno je zaključiti kako smo imali izuzetno neuobičajenu godinu. Vrijeme je bilo doista ekstremno i nije ostavljalo puno izbora, nego nas jednostavno prisiljava da svoju proizvodnju prilagodimo takvim vremenskim uvjetima.

Vrlo i ekstremno topao početak godine u siječnju najavio je kako će to biti vrlo zahtijevna godina. Zatim smo imali veljaču i ožujak u normalnim temperaturnim granicama, ali opisane u meteorološkim podacima kao kišne, vrlo kišne ili ekstremno kišne te uz obilje snijega ovisno o pojedinom području, a što je prouzrokovalo veliko kašnjenje u primjeni svih agrotehničkih mjera: prihrani i zaštiti ozimih kultura, ali i pripremi tla za predstojeću proljetnu sjetvu. Priprema i sjetva jarih kultura obavljene su u travnju ili svibnju ovisno o mogućnostima, a u tome periodu došlo je do ekstremnoga obrata te smo imali ekstremno toplo vrijeme tih mjeseci uz vrlo male ili nikakve količine oborina što je uzrokovalo mnoge probleme u pripremi i sjetvi te rezultiralo u pojedinim uzgojnim područjima vrlo neujednačena nicanja i reducirane sklopove biljaka.

 lipanj2 lipanj 3

Ljeto nam je proteklo u gotovo idealnim vremenskim prilikama opisano kao toplo ili ekstremno toplo, ali uz dosta velike količine oborina što je pogodovalo prvenstveno proizvodnji kukuruza, što je u konačnici i rezultiralo odličnim i vrlo visokim prinosima zrna uz izuzetno niske vlage u zrnu tako da je najveći broj proizvođača izrazio veliko zadovoljstvo prinosima kukuruza ove proizvodne godine. Žetvu kukuruza smo obavili u vrlo ranom periodu u idealnim vremenskim prilikama uz vrlo lijepo i toplo vrijeme što je rezultiralo ukupnim zadovoljstvom ovom kulturom.

Organizacija pokusnih parcela

Pokusne parcele kukuruza organizirali smo i postavili na stotinjak lokacija te smo obavili žetvu i mjerenje na njih 91. U pokusima su bile zasijane sve FAO grupe dozrijevanja koje su prisutne uobičajeno na našemu tržištu te smo tako u FAO 200 imali 4 hibrida, u FAO 300 - 10 hibrida, u FAO 400 - 9 hibrida, u FAO 500 - 6 hibrida te u kasnome segmentu FAO 600 - 2 hibrida.

Kao što ćete moći primjetiti analizirajući rezultate, prinosima su se nametnuli hibridi koje smo uveli u prodaju u posljednje dvije sezone, ali isto tako hibridi koje planiramo staviti na tržište u predstojećim godinama. Hibridi koji su se istaknuli najvišim pojedinačnim, ali isto tako i najvišim prosječnim prinosima su KWS Smaragd i KWS Kashmir iz FAO 300, Kapitolis i Kollegas iz FAO 400, Konsens iz FAO 500 te Kleopatras iz FAO 600.

žetva žetva 2

Također, za proizvođače s područja Bosne i Hercegovine pripremili smo i prezentirali rezultate s njihovoga uzgojnoga područja i to s 25 lokacija za proizvodnju zrna te nekoliko lokacija proizvodnje kukuruzne silaže. Obzirom da će magazin s rezultatima biti dostupan na oba tržišta moći ćete pregledati i analizirati rezultate s različitih uzgojnih područja.

Niže možete pronaći i online izdanje brošure rezultati iz pokusne proizvodnje kao i iskustva i zadovoljstvo naših proizvođa žetvom i postignutim prinosima. 

 
 

 
KWS