KWS

Rezultati pokusa kukuruza 2015/2016.

Poštovani proizvođači!

Osvrnemo li se na ovogodišnju proizvodnju kukuruza možemo utvrditi kako je iza nas vrlo dobra proizvodna godina.

Proljetni mraz 26. travnja 2016.†učinio je značajne štete na usjevu kukuruza u pojedinim regijama RH, no usprkos tomu, daljnje prilike u proizvodnji izrazito su pogodovale rastu i razvoju usjeva kukuruza i rezultirale uglavnom odličnim prinosima zrna i svježe zelene mase. Izuzetno dobar raspored oborina tijekom vegetacije omogućio je usjevu kukuruza optimalne uvjete u svakoj pojedinoj fazi rasta i razvoja biljke.

Niti velike štete od polijeganja u lipnju uslijed olujnoga nevremena koje je zahvatilo krajnji istok RH nisu značajno utjecale na smanjenje prinosa kukuruza u tim područjima. No, kao i uvijek, ako preciznije analiziramo ostvarene rezultate, kako u širokoj proizvodnji tako i na pokusnim parcelama, možemo primjetiti značajne razlike u pojedinim proizvodnim regijama koje nisu posljedica samo područja (klimatskih uvjeta) i tipa tla na kojemu proizvodimo kukuruz, nego i svih onih subjektivnih čimbenika na koje utječe sam proizvođač poput primjerice primjenjene razine agrotehnike, odabira hibrida, ostvarenoga sklopa u žetvi, trenutku žetve i dr.

Na onim proizvodnim površinama gdje su primjenjene pravilne i pravovremene agrotehničke mjere, uz optimalan odabir hibrida, ostvareni su vrhunski prinosi i veliko zadovoljstvo proizvođača.

Dominik Mikolčević
Agroservice and Product Manager

Prelistajte online izdanje "Rezultati pokusa kukuruza 2015/2016."


KWS