KWS

Cercospora – smeđa pjegavost lista

Cercospora - Blattfleckenkrankheit (Cercospora beticola)Cercosporacercospora 01 gcercospora 02 g

Uzročnik: Cercospora beticola
Simptomi: Malene, relativno okrugle pjege na listu (promjera 2 – 3 mm), u središtu svijetlosmeđe boje, okružene crvenosmeđim rubom. Pri jakom napadu se stapaju, tako da se cjelokupni dijelovi površine lista osuše i naposlijetku mnogi listovi odumiru. Pod povećalom moguće je u pojedinačnim mrljama / pjegama raspoznati smeđi micelij gljive sa crnim točkama (nositelji spora). Simptomi štete vidljivi su najprije samo na pojedinačnim biljkama,† do rasprostranjivanja po cijelom polju dolazi uslijed slabe kiše/rosulje i vjetra.
Biologija uzročnika: Gljiva preživljava u obliku spora na listovima i sjemenu. Zbog toga samo kod kratkih stanki pri uzgoju (uski plodored) dolazi do obogaćivanja većeg potencijala za infekciju u tlu. Simptomi se pojavljuju već pri više od 5 dana uz relativnu vlažnost zraka od najmanje 96% i temperaturama od 23 – 27 įC. Do infekcije / napada dolazi prije svega pri vlažnim i toplim vremenskim uvjetima.
Faktori rizika: Od zatvaranja redova (promjene mikroklime u nasadima), visok potencijal za infekciju iz prijašnjih godina (uzak plodored), navodnjavanje.
Gospodarske poslijedice: Cercospora je jedna od najznačajnijih bolesti lista šećerne repe u svim vlažnim i toplim područjima gdje se repa uzgaja. Ta štetna gljiva u pojedinim slučajevima uzrokuje visoke gubitke u prinosu i digestiji.
Suzbijanje:

Mogu se koristiti kemijska sredstva (npr. Sphera.Eminent,Amistar Pro, ... itd.). Neizravno suzbijanje vrši se pomoću odabira sorti zdravih listova i uzgoja repe u plodoredu od najmanje† tri godine.

††

Bolesti i štetnici šećerne repe - Cercospora beticola, Ramularia beticola

Povezane informacije

Galerija slika nametnika

Nematoden Symptome

Ovdje možete naći galeriju slika različitih nametnika u šećernoj repi

Galerija slika bolesti

Cercospora

Pogledajte†galeriju slika različitih bolesti šećerne repe

Katalog šećerna repa 2017.


KWS