KWS

Rhizoctonia

Rhizoctonija solani gljiva je raširena u cijelom svijetu, koja se pojavljuje u gotovo svim vrstama tla. Gljiva prezimljuje u obliku sklerocija ili kao micelij na organskim tvarima u tlu. Topli vremenski uvjeti i visok postotak vlage u tlu pogoduju napadu Rhizoctonie solani. Napad se javlja u vremenskom razdoblju od ljeta do jeseni, na početku u manjim gnijezdima. Repa vene i pokazuje očigledni zaostatak u rastu. Na korijenu repe nastaju trula mjesta sivo-smeđe do crne boje i pukotine, pri uznapredovaloj truleži uveli listovi leže na tlu oko repe u obliku zvijezde. Postoji mogućnost da se ova bolest zamijeni s drugim uzročnicima bolesti koji napadaju repu. Pouzdana dijagnoza kasne truleži repe može se dokazati samo laboratorijskim metodama. Pomoću mjera obrade polja i biljnog uzgoja (između ostalog proširenje plodoreda, izbjegavanje oštećivanja strukture pravodobnim korištenjem radnih strojeva, upotreba hranjivih tvari prilagođenih mjestu uzgoja) mogu se spriječiti štete.

Na jako zaraženim površinama odabir sorti ima veliko značenje. Molimo ratare koji su u Hrvatskoj ove godine imali veliki manjak u prinosima da se jave u Stručnu službu za uzgoj šećerne repe u KWS d.jurisic@kws.com (098 9828 491). Stručna služba ima mogućnost nabave sorti tolerantnih na ovu bolest.

Rhizoctonia solani kao uzročnik kasne truleži repe u poslijednjih 10 godina dobiva na značaju na europskim prostorima na kojima se uzgaja repa. Mjerama obrade tla i biljnog uzgaja, kao i pravilnim odabirom sorata možete doprinijeti smanjenju štete. Prva odobrenja sorti već su prisutna u različitim državama i služe kao dokument da KWS brzo reagira na zahtjeve ratara.

U međuvremenu na raspolaganju su Vam učinkovite sorte koje posjeduju kombinaciju rezistentnosti na Rhizoctoniju , Rhizomaniju i Cercosporu. Aktualni† radovi na području tehnologije sjemena još se dodatno bave kontrolom Rhizoctonije solani preko obrade sjemena posebnim fungicidima i antagonistima, kako bi se spriječio rani napad bolesti.

Time KWS daje važan prilog tehnikama uzgoja koje ne zagađuju okoliš u smislu održive poljoprivrede.

Bolesti i štetnici šećerne repe - Trulež korijena

Povezane informacije

Galerija bolesti Rhizomania

Rizomania

Ovdje ćete pronaći galeriju slika koja pokazuje štete nastale radi bolesti†Rhizomania

Galerija bolesti Rhizoctonia

rhizoctonia

Ovdje ćete pronaći galeriju slika koja pokazuje štete nastale Rhizoctonoim solani.

Katalog šećerna repa 2017.


KWS