KWS
   
 

Održana još jedna KWS KONVENCIJA za 2019.

Kraj godine idealno je vrijeme za razmjenu iskustva i pregled rezultata protekle proizvodne godine a isto tako i za predstavljanje noviteta za nadolazeću sezonu. Poštivati ljude s kojima radimo, poštivati zemlju na kojoj radimo i poštivati tradiciju, formula je koja garantira uspjeh, a ujedno i temelj na kojemu je izgrađena tvrtka KWS.  Vodeći se svojim temeljnim principima i ove godine smo organizirali još jednu konvenciju za naše parnere i suradnike.

  picok slika 3 picok sliak 5

CONVISO® SMART – prva proizvodna godina u Hrvatskoj

Okupljenim su uzvanicima stručnjaci iz KWS-a dali osvrt na prvu proizvodnu godinu CONVISO® SMART sistema u Hrvatskoj u kojem je gospodin Claus Hoeck, regionalni direktor divizije šećerne repe za centralnu i jugoistočnu Europu, prisutnima prenjeo sve utiske o prvoj sezoni ovog revolucionarnog sistema u kontroli korova u šećernoj repi. CONVISO® SMART je nova tehnologija kontrole korova u usjevima šećerne repe, u kojoj dvije ključne komponente, SMART KWS sjeme i CONVISO® ONE Bayer herbicid, funkcioniraju "rame uz rame". CONVISO® SMART sistem osigurava veću praktičnost, fleksibilnost, učinkovitost i održivost. Ova nova tehnologija uzgoja, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja te bolju iskorištenost potencijala prinosa. Na ovoj su konvenciji predstavljeni rezultati koje su ostvarile KWS sorte šećerne repe, pa tako i SMART sorta SMART BELAMIA KWS koja je ove godine bila prvi puta zasijana na hrvatskim poljima te se pokazala kao izuzetno dobra i kod proizvođača zadovoljila sva očekivanja. Stoga se u narednoj sezoni očekuje još veći porast hektara s zasijanom SMART sortom. Osim SMART sorte, svakako treba spomenuti i novitet u standardnom sortimentu šećerne repe, a to je nova sorta INDIRA KWS te novitet u sortimentu ječma, sorta ASTAIRE.

picok slika 4 picok slika

Predstavljeni hibridi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Osim osvrta na nove tehnologije CONVISO® SMART i koje su predstavljene na tržištu u posljednje dvije godine, predstavnici tvrke KWS su se osvrnuli i na sam napredak u selekciji hibrida kukuruza. Uspoređujući hibride kukuruza iz tako nedaleke prošlosti, sadašnjosti te one hibride koje čekamo u budućnosti jasno se vidi kako iz godine u godinu hibridi kukuruza koje stavljaju na tržište su odlično odabrani baš za naše uzgojno područje. Grupa hibrida , koja je bila odgovor na klimatske promjene i sušna razdoblja, pokazala se kao iznimno uspješna kako u prijašnjim sezonama tako i u prošloj. Prikazani su rezultati prethodne proizvodne godine koja je za kukuruz bila izuzetno pogodna pa su neki hibridi postigli svoj puni potencijal prinosa te kod proizvođača izazavali zadovoljstvo kao i hibridi koju u sljedećoj proizvodnoj sezoni dolaze na tržište. U prošloj su se proizvodnoj godini uz visoke prinose i niske vlage, iskazali hibridi Kamparis, Kapitolis, Konfites te Kleopatras. A hibridi koji će se od sljedeće sezone naći u prodaji na tržištu Republike Hrvatske su KABRINIAS i KOLLEGAS . Ovi su hibirdi prvi puta predstavljeni na KWS danima polja kukuruza u Brckovljanima, te uz hibride KWS Kashmir, KWS Orlando i KWS Smaragd koji će se na tržištu naći u narednim sezonama, čine grupu hibrida budućnosti. A neki od njih će se nalaziti i u posebnoj grupi, u grupi koja daje "više" pod nazivom što je ujedno i premijerno objavljeno na konvenciji.

picok 3 picok

U pozitivnoj atmosferi i predblagdanskom duhu, završena je još jedna konvencija tvrtke KWS, no naravno puno toga novoga pripremamo za same proizvođače početkom slijedeće godine.

 
 

 
KWS